Novinky

Ochutnávka burčáku

31.8.2011

Ochutnávka burčáku

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 %.[1]

Na trhu se objevuje většinou burčák vyrobený z bílých hroznů. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu a je více nebo méně zkalen kvasným kalem, neobsahuje však žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Existuje také červený burčák z modrých hroznů, ten se ale na trhu objevuje jen zřídka. V každém stádiu kvašení má burčák své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení (kdy burčák tzv. "vaří"), vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci. Právě pro aktivitu kvašení je velice často vyhledáván také lidmi se zažívacími potížemi. Obsahuje významné množství vitamínů a dalších složek, které ten pravý burčák utváří, tj. přírodní cukr, značná ovocnost jak v chuti tak vůni, přiměřená kyselinka a kvasinky rodu Sacharomyces.

Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku. Ustanovení omezující původ hroznů na Českou republiku bylo nedávno napadeno ze strany Evropské unie, podle které je v rozporu s pravidly volného obchodu. Dle stadia prokvašení rozlišujeme sladký, ve varu, po zlomení, mydliňák a mladé víno.

V České republice se burčák pije hlavně na Moravě. V sousedním Rakousku, Německu a na Slovensku je tento nápoj také značně oblíbený. V jiných zemích jeho konzumace není příliš rozšířena a ve většině jazyků ani neexistuje příslušné slovo. Např. v angličtině se označuje opisem jako partially fermented wine nebo jako new half-fermented wine, případně jako new wine (což ve skutečnosti znamená mladé víno) a nebo must. Anglické slovo must pochází z latinského vinum mustum, což znamená v překladu mladé víno. V Rakousku je nazýván burčák Sturm, řezák pak Staubiger. Na jihozápadě Německa se burčák nazývá Junger Wein (mladé víno) a v oblasti Pfalz je tento mok známý pod názvem Neuer Wein (nové víno).

Zpět na novinky


Termíny trhů 2017

DUBEN: 8.4., 22.4.
KVĚTEN: 6.5., 20.5.
ČERVEN: 3.6., 17.6.
ČERVENEC: 1.7., 15.7., 29.7.
SRPEN: 12.8., 26.8.
ZÁŘÍ: 9.9., 23.9.
ŘÍJEN: 7.10., 21.10.
LISTOPAD: 4.11., 18.11.
PROSINEC: Zabijačkové trhy 2.12.

VŽDY OD 8:00 DO 12:00 HOD.

Newsletter

Chci pravidelně dostávat informace a novinky o Farmářských trzích

Partneři

Futurum Ostrava